środa

GOTOWANIE Z TOP CHEFEM INESSĄ KIM





























Po pierwszym wspólnym gotowaniu z Inessą. Czas na 2 kolejne w przyszłym tygodniu.

Wkrótce pierwsze wspólne warsztaty kulinarne :

                 Kuchnia koreańska:
- Sałatka z ogórków i mięsa
- Bibimbab (tradycyjne koreańskie danie z ryżem, warzywami i jajkiem)
- Mandu (koreańskie pierogi z warzywami oraz z mięsem)



    Kuchnia gruzińska
- Bakłażany faszerowane orzechami
- Pchali (kulki warzywne)
- Wątróbka duszona w winie
- Khinkali (sakiewki z mięsem)




  































 Dania na Halloween J
- Sałatka z dyni, sera, oliwek i suszonych pomidorów
- Manty (kazachskie pierożki na parze) z dynią
- Wołowina z dynią, papryką, ziołami i aromatycznymi przyprawami
- Słodkie smażone pierożki z dynią, białym serem

Zapraszamy serdecznie. Szczegóły już wkrótce. 



sobota

ŚLEDŹ w sosie chińskim









....................................................................................................................................................................................................................................................................................................Menu :
- Żeberka z ryżem, grzybami,  ziemniakami i marchewką
- Kurczak z ziemniakami po chińsku
- Tapioca pudding

Rozmowa z Effy – miłośniczką gotowania studentką, nauczycielką chińskiego, mieszkanką Warszawy. Wspólnie przyrządziliśmy chińskie potrawy. 



- Czy masz jakiegoś kucharza którego podziwiasz ? Jeśli tak to kogo i za co ?
- Nie znam żadnego super znanego kucharza…..może była żona mojego wujka. Przyrządziła najlepsze pierożki jakie jadłam w swoim życiu.
- Jakie jest Twoje ulubione danie ?
 - Filety z papryczką chili.

-Jakie potrawy lubisz najbardziej gotować ?
- Potrawy kuchni syczuańskiej. Wszystko co pikantne. ( śmiech)

-Co najdziwniejszego zjadłaś ?
-Myślę, że będą to żaby.



W następnej części Effy opowie o kuchni chińskiej.






Gotuj z Top Chefem


Nadszedł ten dzień gotujemy z Top Chefem Inessą Kim.
W czwartek Wróżka Inessa wyczaruje ..........






























1. Koreańskie placki z kimczi*
2. Koreańska sałatka z makaronem ryżowym i warzywami
3. Pikantna sałatka z marchwi
4. Bulgogi – wołowina w wersji koreańskiej
5. Mus jabłkowo-imbirowo-cynamonowy z ryżem ( autorski przepis Inessy)


* kimczi -ostra kiszona kapusta pekińska


piątek

O NAS


     Od 2013 roku podróżujemy po Polsce (dotychczas Warszawa i okolice) i wspólnie przygotowujemy dania razem z kucharzem z wybranego państwa lub regionu świata.
     Kosztowaliśmy wspólnie przysmaków kuchni :
meksykańskiej. azerbejdżańskiej, kanadyjskiej, tureckiej, egipskiej, chińskiej, wietnamskiej, indyjskiej, portugalskiej, kuwejckiej, tajskiej, bengalskiej, hiszpańskiej, gujańskiej, polskiej, irańskiej, brazylijskiej